Registreren

*

*

*

*

*

*

Password vergeten?

*

Asperges op schaalAsperges op schaalGeneeskrachtig, genot en delicatesse

Al ruim voor onze jaartelling was men bekend met de asperge. Er zou een geneeskrachtige werking van uit gaan die goed werkte op het hart, 't bloed en de nieren.

Daktulosphaira vitifoliae, beter bekend onder de oude naam Phylloxera vastatrixDaktulosphaira vitifoliae, beter bekend onder de oude naam Phylloxera vastatrix

De Phylloxera Vastatrix of Druifluis is een insect dat rond het einde van de 19e eeuw vrijwel de gehele wijnbouw in Europa en de nieuwe wereld bedreigde.

Herkomst

De kolonisten die vanaf de 16e eeuw de oostkust van Noord-Amerika bevolkten hebben vanaf het begin gepoogd wijn te verbouwen. Het klimaat moest wel goed zijn, tenslotte kwam er een wilde druif voor (Vitis Labrusca).
Wijn die hiervan werd gemaakt bleek echter niet drinkbaar dus al snel werden Europese wijnstokken van de Vitis Vinifera geplant. Geen enkele wijngaard met deze druiven overleefde lang genoeg om en goede wijnproductie op te bouwen, zoals later zou blijken omdat de luis die van nature voorkwam in het oosten van Noord-Amerika vernietigend was voor de Europese druiven.
Alleen hybriden – kruisingen met de lokale druiven – deden het goed, maar ook hier was de kwaliteit van de wijn bedroevend.

Hoe het allemaal begon

Volgens een van de verhalen, die vertellen over de oorsprong van Absint, sloeg de Franse arts Pierre Ordinaire op de vlucht voor de gevolgen van de Franse Revolutie en kwam terecht in het Zwitserse Couvet. Om daar zijn vak te kunnen uitoefenen zocht hij in de omgeving naar allerlei kruiden en sprak met plaatselijke genezers. Een van de kruiden die zijn bijzondere nieuwsgierigheid opwekte was absintalsem, ook wel alsem genoemt. Men vertelde hem dat het voor vele kwalen en helende werking had.

TOP