+31 (0)497 745 611 info@bonumvitae.eu

 

Annagroen glas

Wat is het?

Annagroen glas is een type glas dat sterk fluoriseert onder invloed van UV licht, als was het neon.

Ons daglicht bevat UV waardoor het glas gaat stralen, maar kunstmatig is het effect ook te zien met behulp van blacklight. Dit ‘stralen’ wordt veroorzaakt doordat aan de glasmassa voor het smelten, uranium wordt toegevoegd. Dit glastype wordt daarom ook wel uraniumglas genoemd.

Uranium werd al in de 18e eeuw ontdekt (1789) door de grootste scheikundige van zijn tijd, de Duitser Martin Heinrich Klaproth (1743-1817). Uranium wordt overal op de wereld gevonden.
Tijdens de 19e eeuw werd volop geëxperimenteerd en was men op zoek naar nieuwe technieken om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar producten die daardoor steeds meer industriëel werden gemaakt. Eén van de resultaten was het gebruik van uranium voor het kleuren van glas, waardoor het een groene- of gele kleur opleverde met een verrassend effect.

Het werd overal in Europa gemaakt door producenten als Glasfabriek Leerdam (NL), Val Saint Lambert (BE), Riedel (AU) en Whitefriars Glass Works (UK).

Is het gevaarlijk?

Er is uranium gebruikt om dit glas zijn kleur te geven. Uranium geeft straling. In Engeland heeft men onderzoek gedaan naar de stralingsbelasting van antieke Annagroen glazen produkten, in het Engels ook ‘vaseline glass’ genoemd. De conclusie was dat deze stralingsbelasting laag is en niet valt onder de voorschriften die in Engeland gelden voor het vervoer van radioactieve stoffen. De straling is meetbaar met een Geigerteller.

 

Anoniem portret van Anna Maria Riedel

Anoniem portret van Anna Maria Riedel

Wie is Anna?

Anna Maria Riedel (1819-1855) was de enige dochter van Franz Xaver Anton Riedel (1786-1844), de zeer getallenteerde glaskunstenaar en zakenman, 5de generatie van de Riedel-dynastie, de beroemde glasmakers uit de Noord-Bohemen.

Dit familiebedrijf had nogal wat te verduren gekregen gedurende de oorlogen van Napoleon, en Franz was druk aan het experimenteren geslagen om nieuwe, succesvolle zaken te ontwikkelen om het bedrijf nieuw leven in te blazen. Samen met zijn neef Josef Riedel (1816-1894) ontdekte hij dat door toevoeging van uranium dit fluoriserend glas ontstond, in een groene- en een gele kleur en noemde het naar zijn dochter: ‘Annagrün’ en ‘Annagelb’.

Anna trouwde met Jozef, die het bedrijf zeer succesvol wist te maken.


Copyright (c) 2014 – Bonum Vitae
Lees hier over het gebruik van deze informatie


Bronnen: