+31 (0)497 745 611 info@bonumvitae.eu

 

Tafel dekken

De eettafel van Keizer Wilhelm II, Huis Doorn

De eettafel van Keizer Wilhelm II, Huis Doorn

U kent ze wel, die prachtig gedekte tafels op diners, feesten of in dat ene mooie restaurant. Dit is zeker ook mogelijk met uw eigen eettafel thuis. U kunt zich laten inspireren door de stijl en/of kleuren van uw interieur, door een thema te hanteren zoals een verjaardag, de feestdagen, of een voor u speciale dag. U wilt het graag formeel houden of juist informeel met een persoonlijke touch, bijvoorbeeld. Mogelijkheden genoeg.

Tafel voor het huwelijksdéjeuner van Prinses Margriet, Paleis Huis Ten Bosch (1967)

Tafel voor het huwelijksdéjeuner van Prinses Margriet, Paleis Huis Ten Bosch (1967)

Om de tafel te dekken is een ideaal uitgangspunt de etiquetteregels toe te passen. Deze gangbare regels zorgen ervoor dat niet alleen uw gasten zich comfortabel voelen bij u aan tafel, maar ook dat veel van deze regels een reden van bestaan hebben waar u uw voordeel mee kunt doen.

Wat heeft u nodig en waar komt het te staan of te liggen?

Tafelbeschermer

Dit is een soort dekkleed, meestal gemaakt van pvc. De ene zijde is vlak, de andere is foamachtig en heeft relief. Deze kunt u op maat (laten) knippen, eventueel een aantal centimeters groter dan het tafelblad zodat deze over de tafelrand valt. Hierdoor krijgt u een mooie ronde rand en zal de tafelbeschermer niet onder uw tafellaken uitkomen. U legt de reliefkant op het tafelblad met de vlakke zijde naar boven.

De tafelbeschermer beschermt het tafelblad tegen te veel koude of warmte en vocht, maar vangt ook eventuele onregelmatigheden van het blad op, is geluiddempend en zorgt ervoor dat het tafellaken niet kan verschuiven.

Tafellaken

De middelste plooi van het tafellaken ligt op het midden in de lengte van het tafelblad. Het tafellaken valt minimaal 15 centimeter over de tafelranden. Wanneer het tafellaken verder afhangt dan de zitting van de stoelen, de stoelen tegen het laken plaatsen. Op het moment dat het tafellaken op de tafel ligt, zal nu elk redelijk zwaar voorwerp u op de tafel plaatst, indrukken en dit is moeilijk te verwijderen.

Basiscouvert

Dit is de meest eenvoudige tafeldekking die u gebruikt wanneer het aantal gangen beperkt is of wanneer u voor iedere gang opnieuw dekt.

BonumVipedia etiquette tafel basiscouvert

Eetbord

Indien het bord een decor heeft, zorgt u ervoor dat deze allen hetzelfde geplaatst zijn, bijvoorbeeld met de bloem bovenaan.

Bestek

De vork ligt links. Aan de rechterkant direct langs het bord plaatst u het mes met de snijkant naar het bord gericht. Rechts daarvan ligt de soeplepel. De onderkant van het bestek ligt gelijk met de onderkant van het bord.

Glazen

Het wijnglas plaatst u boven de punt van het mes. Ook een waterglas dient altijd op tafel te staan, rechts van het wijnglas, iets naar voren.

Servet

Het servet kunt u op het bord leggen, of links van de vork.

Uitgebreid couvert

Uitgebreid couvert

Onderbord

Het is geen regel om een onderbord te gebruiken, maar hiermee voorkomt u, dat er lege ruimten ontstaan na het afruimen van de eetborden tussen de gangen door, waardoor de tafel steeds een gedekte aanblik heeft.
Een onderbord is een bord waarop de borden met de gerechten geplaatst worden. Er zijn allerlei voorwerpen die dienst kunnen doen als onderbord.

Op het onderbord kunt u een doily neerleggen, een klein kleedje, waarmee het geluid wordt gedempt als er voor de volgende gang een bord wordt geplaatst. Maar hiervoor kunt u ook bijvoorbeeld een servetje gebruiken.

Het onderbord wordt ongeveer 2 cm (of duimdikte) van de tafelrand geplaatst.

Eetbord

Indien het bord een decor heeft, zorgt u ervoor dat deze allen hetzelfde geplaatst zijn, bijvoorbeeld met de bloem bovenaan.

Bestek

De vork ligt links. Aan de rechterkant direct langs het bord plaatst u het mes met de snijkant naar het bord gericht. Rechts daarvan ligt de soeplepel.

Er kan nog veel meer speciaal bestek worden toegevoegd, zoals visbestek (visvork links, vismes rechts), kreeftenkrabber (rechts), klein bestek (vork links, mes rechts), slakkenbestek (tang links, vorkje rechts) en oestervork (rechts).

Uw gast gebruikt bij iedere volgende gang steeds het bestek dat op dat moment aan de buitenzijde ligt.

De onderkant van het bestek ligt gelijk met de onderkant van het onderbord.

Midden boven het bord plaatst u het desserbestek, het mes met snijkant naar het bord gericht en het heft rechts, daarboven de vork met het heft naar links en tenslotte de lepel met het heft rechts. U kunt er ook voor kiezen het benodigde bestek op tafel te plaatsen wanneer het dessert wordt opgediend.

Glazen

Het rode wijnglas plaatst u boven de punt van het mes, schuin rechts daarvoor het witte wijnglas. Het waterglas plaatst u daar weer schuin rechts achter, zodat de glazen een driehoek vormen.

Servet

Het servet kunt u op het bord leggen, of links van de vorken.

Broodbordje

Aan de linkerzijde van het bord, de bovenrand gelijk met de bovenrand van het onderbord, plaatst u het broodbordje. Het botermesje ligt op het bordje met de snijkant naar links.

Saladebordje

Het saladebordje plaatst u op dezelfde plaats als het broodbordje.

Vingerkom

Indien u een gerecht serveert dat door uw gasten met de vingers gegeten mag worden, plaatst u op de plaats van het broodbordje een vingerkom, een schaaltje, eventueel met een onderschoteltje, met water en een schijfje citroen.
Wanneer aan het einde van de gang wordt afgeruimd en de volgende gang wordt voorbereid, verwijdert u de vingerkom.

Schema

Download hier uw schema

Een handig schema om te bewaren bij uw kookboeken! Op het schema staat ook een QR code waarmee u snel deze pagina kunt oproepen.


Copyright (c) 2016 – Bonum Vitae
Lees hier over het gebruik van deze informatie